Ve Francii musí být pokrmy z čerstvých surovin speciálně označeny

Byli by patroni českých restaurací zděšeni, kdyby zjistili, že některá – nebo všechna – jejich jídla byla připravena z mražených, nebo továrně zpracovaných surovin?

Francouzský parlament tlačí ke zdi praxi, kterou vnímá jako hrozbu jejich elitnímu gastronomickému postavení.

Podle nedávno schváleného zákona budou nyní majitelé francouzských restaurací povinni v menu označit pokrmy, které byly připraveny z čerstvých surovin přímo na místě. Neoznačené položky budou tedy znamenat, že pokrm byl zpracován průmyslově. Plný rozsah zákona bude detailně popsán ve vyhlášce, která vyjde letos v březnu.

france-food

Ačkoliv je Francie známa pro svůj čerstvý chléb a rafinovaná pečiva, tak pekárny nebudou předmětem zákona – i když také stále častěji využívají masové výrobní techniky. 80% francouzských croissantů a minimálně polovina dalšího pečiva, dorty a koláče, jsou připravovány v továrnách a znovu ohřívány na místě, píše The New York Times.

Majitelé podniků se obrátili na mražené potraviny s cílem snížit výdaje na zaměstnance, tím francouzské restaurace ztrácejí oblibu mezi spotřebiteli, kteří se v nich méně stravují a minulý rok, poprvé v historii utratili více peněz ve fast-foodech než v tradičních restauracích.

      Fortulion.cz
      Logo