Jak by jste se na mě koukali, kdybych před padesáti lety oznámil, že jdu vyrábět čokoládovou pomazánku na chleba, se kterou prorazím ve světě. Zřejmě těmto slovům by tehdy neuvěřil ani muž, o které je dnešní příběh.
Michele Ferrero po smrti svého otce a strýce převzal na sebe malý podnik na výrobu cukrovinek. Všechno to začalo v roce 1946 v městečku Alba – severozápadní Itálie. Bylo to už období po světové válce, a u lidí se obnovila i chuť na sladkosti. Do té doby se většinou tyto dobroty dali sehnat v malých cukrárnách a ručních malovýrobách, ale poptávka byla vysoká. A v té době Pietro Ferrero vymyslel systém, který mu umožnil ve velkém vyrábět sladkosti vysoké kvality a hlavně za dobrou cenu. Prvním výrobkem byla “Pasta Gianduja”, která byla brzo přejmenovaná na dnes už každému známou Nutellu. Myšlenka, že si chléb natřete čokoládovou pomazánkou se ujala s obrovským úspěchem.
Michele Ferrero od začátku převzetí výroby dodržoval tři důležité zásady, které mu přinášeli úspěch.
Ingredience museli být vždy v nejvyšší kvalitě.
Originální nápady.
Vyrábět málo a jen s nejnovějšími technologiemi.
Zanedlouho si uvědomil sílu marketingu a to, že se svojí pochoutkou může oslovit i zbytek Evropy. A tak v roce 1956 expandoval i do Německa, kde založil dvě cukrovinkové továrny. O dva roky později svoji výrobu přesunul i do Francie. Po úspěšném přijetí jeho cukrovinek v Evropě se Michele chtěl zaměřit j na americký trh. V USA se mu podařilo prorazit v roce 1969 a to díky jejich novému výrobku, který Američané ihned s nadšením přijali – mentolové cukříky – TIC TAC. Ferrero si brzo i na novém trhu vybudoval prvenství v kategorii pro svěží dech.
Jednomu ze svých sladkých výrobků se rozhodl dát svoje jméno. Jedná se o produkt Ferrero Rocher. Ferrero Rocher a Raffaelo se stali brzo tím nejvyhledávanějším dárkem v krajinách jako Kanada, Austrálie nebo Japonsko. V devadesátých letech se značce Ferrero podařilo úspěšně prorazit i u nás a to hlavně u dětí s Kinder Surprise vajíčkem, které děti dodnes zbožňují.
S rodiným podnikem dnes pomáhají Michelovi jeho dva synové Pietro a Giovanni. Dnes 87 letý Michele Ferrero žije v Monte Carloa s jeho syny v Belgii. Podnik je stále silně rodinně založený a vypadá to tak, že jeho dva synové nechtějí narušit tradici jejich otce a hrdě ve výrobě kvalitních cukrovinek pokračují. Michele je známý tím, že si svoje soukromí stále dobře střeží a často se pohybuje radši svou vlastní helikoptérou, neposkytuje rozhovory, nerad se fotografuje a nejdůležitější je pro něho rodina. Proto je dost možné, že i vy si na konci těchto řádků řeknete “hmm..” to jsem teda netušil/a, že za všemi těmito dobrotami stojí jeden člověk.